Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowe placki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 szklanki
mleko 4 szklanki
sól
masło 2 łyżki
cytryna 1/2
jajko 3
cukier 1,5 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
dżem
cukier puder
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowe placki

Do gotującego się mleka wsypać dwie szklanki ryżu i gotować do miękkości. Ugotowany ryż wymieszać z rozdrobnionym masłem za pomocą widelca. Składniki dobrze zmiksować razem. Cytrynę bardzo dobrze sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i dodać do ryżu. Do ryżu dodać również cukier oraz wbić dwa całe jajka. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Z wymieszanej masy uformować okrągłe placuszki. Pozostałe jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Placuszki obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej z każdej strony. Obtoczone placuszki w bułce i jajku usmażyć na patelni z jednej i drugiej strony na złotawy kolor. Gotowe placuszki wytrzeć ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie na każdy placuszek nałożyć łyżką dżem i posypać placuszki z wierzchu cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 04.04.2012 21:18
fajne
gosia47-47 14.12.2011 07:22
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak