Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozorki w sosie czosnkowym i kus kus

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ozorki 2 szt
marchewka
czosnek 4 ząbki
papryczka chilli 1/2 szt
por 2 listki
seler 2 listki
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
cukier 1 łyżeczka
mąka 2 płaskie łyżeczki
kus-kus 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ozorki w sosie czosnkowym i kus kus

Ozorki oczyścić ze ślinianek, zalać wodą i zagotować. Pierwszą wodę odlać i zalać czystą. Dodać marchewkę i ugotować. Wyjąć ozorki i marchewkę. Bulion odstawić. Ozorki obrać ze skórki, pokroić na plasterki, marchewkę również. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, wrzucić posiekany czosnek i chili, dodać ozorki i marchewkę, lekko przyrumienić. Dodać pokrojone listki pora i selera. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem ok 15 min. do reszty bulionu dodać mąkę i wlać do ozorków.
Kus kus zalać wrzątkiem. Nałożyć porcje .
Przygotować również dowolną sałatkę .. Ja zrobiłam z ogórka papryki i cebulki z odrobiną zielonej czubricy i oliwy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak