Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z kruszonką, pianką i lukrem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
mąka 3 szkl
margaryna 125 g
cukier pół szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
majonez 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
żółtko jajek 4 szt
Na kruszonkę
mąka 2 szkl
cukier pół szlanki
margaryna 125 g
żółtko jajek 1 szt
cynamon szczypta
Pianka:
jabłka 1,5 kg
cynamon
cukier 3/4 szkl
białko 5 szt
kiciel cytrynowy 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z kruszonką, pianką i lukrem

na lukier
3/4 szkl cukru
3-4 łyżki wody
sok z połowy cytryny



Ciasto zagnieść, i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia. Nakłuć widelcem i podpiec na rumiany kolor ok 20 min w temp 200 st.
Przygotować kruszonkę rozcierając mąkę z margaryną, cukrem, cynamonem i żółtkiem.
Jabłka obrać i pokroić na średniej wielkości kawałeczki zasypać kisielem i cynamonem, wymieszać. Białka ubić na pianę, dodać stopniowo cukier i jeszcze ubijać aż piana stanie si bardzo sprężysta. Dodać pianę do jabłek, wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Wierzch posypać kruszonką.
Całość piec ok 40 min.
Po wystudzeniu ciasta przygotować lukier. Wsypać cukier do naczynia, zalać niewielką ilością wody tak by powstała gęsta cukrowa masa. Wstawić na ogień i gotować syrop do nitki. Dodać sok z cytryny i ucierać łyżką az masa zacznie gęstnieć i stanie się biała. Szybko polać szarlotkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 03.08.2012 10:48
apetyczna szarlotka
jogobella231
jogobella231 14.04.2012 10:35
fajna
Ewa95 28.12.2011 12:59
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak