Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana pieczona

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 200 g
cebula
czosnek 3 ząbki
oregano
bazylia
majeranek
kurkuma
olej do smażenia
jajko
sól
pieprz
śmietana 18 proc 400 ml
ser żółty 100 g
papryka czerwona 2 szt
ryż ugotowany 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana pieczona

Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i czosnek, włożyć mięso mielone i rozdrobnić je mieszając. Dodać przyprawy do smaku; oregano, bazylię, majeranek, sól i pieprz. Wysmażyć ok 15 min. Wystudzić mięso po czym wymieszać z jajkiem i ryżem i szczyptą kurkumy.
Papryki przekroić na połówki, wyjąć gniazda nasienne i napełnić dokładnie nadzieniem. Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć papryki. lekko skropić oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 200 st i piec ok 20 min. W tym czasie zetrzeć na tarce ser i pozostawić sobie ok 2 łyżki. Resztę wymieszać ze śmietaną , dodać sól, pieprz i szczyptę oregano. Polać zapieczone papryki, posypać pozostałym serem i piec jeszcze ok 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 13.02.2013 15:34
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak