Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto drożdżowe z przecierem dyniowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
mleko 1/3 szklanki
drożdże 2 łyżki
cukier 7 łyżek
margaryna 12 dkg
jajko 2 szt
Przecier dyniowy 1/2 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
olejek cytrynowy 1/3 łyżeczki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto drożdżowe z przecierem dyniowym

W podgrzanym mleku mieszamy drożdże,dodajemy przecier dyniowy oraz 1/3 mąki,mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Jajka ubijamy z cukrem lekko podgrzewając.Do wyrośniętego rozczynu dodajemy kolejno pozostałą część mąki utarte jajka sól,olejek i cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto.Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczoną ciepłą margarynę i wyrabiamy dalej.Ciasto zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 50 minut.Wkładamy do wysmarowanej blachy a wierch ciasta smarujemy jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i pieczemy 45 minut na jasnozłoty kolor.Takie ciasto z przecierem dyniowym zachowuje długo świeżość.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 14.12.2011 02:10
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak