Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe ciasteczka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
cukier 15 dag
miód 3 łyżki
jajko 2 sztuki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 opakowania
kakao 1 łyżka
woda 1/2 szklanki
DODATKOWO:
lukier
barwniki spożywcze
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe ciasteczka

Rozpuścić miód z cukrem, dodać wodę i wszystko zagotować, następnie przestudzić. Jajka ubić i połączyć z przestudzonym miodem, do wymieszanego miodu z jajkami dodać przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao, dokładnie wszystko wyrobić i schłodzić. Schłodzone ciasto rozwałkować do 1 cm grubości i wyciąć kształty ciastek, ułożyć je na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem. Piec w temp. 170st około 15 min, po upieczeniu zaraz ostrożnie zdjąć z blaszki i ostudzić na kratce(lubią się przykleić do blachy i ciepłe zdejmuje się lepiej) Zimne posmarować lukrem i ozdobić, można tez część posmarować polewą czekoladową. Pierniczki twardnieją, ale po kilku dniach miękną i są pyszne. Doskonale nadają się do powieszenia na choinkę lub na słodki prezent.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 22.10.2012 09:11
ale ślicznie wyglądają:) uwielbiam pierniczki
cukiereczek 15.12.2011 08:46
Piękne pierniczki
Ewa104 14.12.2011 08:45
Przepiękne!
gottrina 13.12.2011 21:40
na święta super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak