Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa dyniowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dynia 1 kg
masło 5 dag
cebula 1
śmietana 3/4 szklanki
ziemniaki 40 dag
bulion warzywny 1 litr
ząbek czosnku 2
cukier
sól
pieprz
natka pietruszki
cytryna 1/2

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa dyniowa

Cebulę obrać, opłukać zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy podczas krojenia, a później pokroić ją w drobną kostkę. Ząbki czosnku obrać o strzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć starty czosnek oraz pokrojoną cebulę. Do bulionu dodać podsmażoną cebulę oraz czosnek. Dynię przemyć, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki również obrać, umyć, a następnie pokroić w kostkę. Pokrojoną dynię oraz ziemniaki dodać do bulionu, wymieszać i jeszcze chwilę razem gotować. Zupę zagęścić śmietaną i dobrze wymieszać. Zupę doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i wymieszać. Z połówki cytryny wycisnąć sok i dodać go do zupy. Wszystko razem dobrze wymieszać, a następnie dokładnie zmiksować na krem. Natkę pietruszki dobrze umyć, drobno posiekać, a później posypać nią krem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 17.03.2012 07:30
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak