Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pszenica 1 szklanka
migdały 5 dag
mleko 1 szklanka
miód 3/4 szklanki
orzechy laskowe 5 dag
mak 3/4 szklanki
orzechy włoskie 5 dag
rodzynki 1/2 szklanki
daktyle 5

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia

Pszenicę dobrze umyć, a następnie zalać ciepła i przegotowaną wodą. Pszenicę pozostawić w tej wodzie na całą noc. Gorącym mlekiem zalać mak i zagotować. W następnej kolejności ugotowany w mleku mak odstawić na dwie godziny. Po upłynięciu dwóch godzin mak należy odcedzić i zmielić trzy razy. W następnej kolejności odcedzić pszenicę i wymieszać ją z makiem. Do pszenicy i maku dodać lekko podgrzany miód. Orzechy włoskie oraz orzechy laskowe i migdały drobno posiekać. Daktyle również drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć razem i dobrze wymieszać. Dodać do tego jeszcze wcześniej zalane gorącą wodą rodzynki. Gotowa kutie nałożyć do pucharków, a na koniec można przyozdobić daktylami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 06.03.2012 07:58
mniam
Justyna Jussstiii 27.12.2011 11:10
super polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak