Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszkowo czekoladowy placek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 50 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 10 łyżek
jajko 3
budyń waniliowy 1 opakowanie
czekolada mleczna 1 tabliczka
masło 1/2 kostki
kakao 3 łyżki
cukier 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowo czekoladowy placek

Masło i sześć łyżek cukru ubić razem na puszystą masę. Po chwili dodać do tego jajka oraz dziesięć łyżek mąki pszennej, trzy łyżki kakao i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość ubijać jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze wymieszają się. Jedną tabliczkę czekolady zetrzeć na tarce o małych oczkach, a w następnej kolejności dodać do masy i dobrze wymieszać całość. Formę bardzo dobrze wysmarować tłuszczem lub obłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej zrobione ciasto. Gruszki bardzo dokładnie umyć, obrać, wyciąć ze środka gniazda nasionek i pokroić w plasterki. Pokrojone gruszki poukładać w formie na rozlanym cieście. Budyń waniliowy przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie zalać nim gruszki. Całość piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu placek ostudzić i pokroić na kawałki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 06.03.2012 07:58
strasznie smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak