Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompoty jabłkowo-miętowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 1 kg
listki mięty 25 szt
woda 1 litr
cukier 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Kompoty jabłkowo-miętowe

Jabłka obieram i kroję na kawałki. Napełniam jabłkami wyparzone słoiczki i przesypuję je listkami mięty. Zalewam syropem przygotowanym z litra wrzącej wody , w której rozpuszczam szklankę cukru. Zostawiam u góry 2 cm wolne od płynu, na sok, który jablka wydzielą podczas pasteryzacji.
Zamykam wyparzonymi i wytartymi do suchego nakrętkami,wstawiam do garnka z wodą do 3/4 wysokości słoików ( dno garnka wykładam grubym papierem lub małą ściereczką,żeby słoiki nie popękały). Gotuję pół godziny od zagotowania,zmniejszając moc palnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 13.07.2013 12:20
Świetny pomysł z tą miętą,tak nie robiłam,muszę więc w tym sezonie zrobić.
Ada-Gaba 11.12.2012 07:34
super
Izabela28 10.07.2012 14:48
orzeźwiający ten kompot:)
Wacław 17.12.2011 15:22
przepyszne !
misia53 16.12.2011 13:13
Bardzo lubię połączenie jabłka z mietą . , taki orzeżwiający
SmacznaPyza 13.12.2011 18:45
jakbym miała swoją jabłonkę to bym też kompociki robiła :)
sylwia / sytofala 13.12.2011 16:13
orzeźwiająca mięta mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak