ciastka listkowane śmietanowe z jabłkami

ciastka listkowane śmietanowe z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    2 szt
  • mąka

    30 dag
  • masło

    35 dag
  • jajo

    1 szt
  • śmietana

    15 dag
  • sól

    szczypta
  • jabłko

    1/2 kg
  • cukier waniliowy

    trochę
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicy posiekać mąkę z masłem, do mąki dodać żółtka i 1/2 jaja i zarobić ciasto, dodając śmietanę. Gdy wszystkie składniki połączą się, ciasta nie wyrabiać, tylko przenieść je na głęboki talerz wysypany mąką, przykryć drugim talerzem i wynieść do chłodnego pomieszczenia, pozostawiając je na 12 godzin do sfermentowania; dlatego najlepiej zarobić je wieczorem i pozostawić na noc. Na drugi dzień opłukać jabłka, obrać ze skórki, podzielić wzdłuż na 6-8 części, wyciąć łuskwinę. Ciasto wywałkować na 1/2 cm grubości. Ząbkowaną, okrągłą, o średnicy 5 cm foremką wykrawać z ciasta krążki uważając, by nie było wiele ścinków; krążki posmarować białkiem. Na każdy wycięty krążek nakładać po jednym kawałku jabłka obwodem do obwodu krążka, jabłko przykryć drugą połową krążka z ciasta tak, aby powstał półotwarty pierożek. Ciastka układać niezbyt gęsto na blasze posmarowanej tłuszczem, włożyć do gorącego piekarnika i upiec. Gdy powierzchnia i spód ciastek są suche i zrumienione, i nie uginają się pod naciskiem palców, ciastko jest upieczone; ciastka listkowane należy piec ok. 3/4 godziny. Aby się nie przypaliły, należy je po zrumienieniu na złoty koło przykryć papierem i pod papierem dopiec do środka. Po upieczeniu posypać grubo cukrem z wanilią.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat