Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki pieczone

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3 szklanki
drożdże 10 dkg
żółtko jajek 1 sztuka
olej 3/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
sirytus 1 łyżka
mąka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki pieczone

Mleko lekko podgrzać i dodać drożdże rozpuszczone z cukrem. Dodać resztę składników, dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Na połowie ciasta nakładać porcjami marmoladę lub inne nadzienie i przykryć drugą częścią. Gotowe pączki wykrajać szklanką moczoną w mące, układać na blaszce i odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem lub białkiem ubitym z cukrem pudrem. Piec aż się zarumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 12.02.2015 10:06
To raczej bułeczki
1j1o1l1a1 13.12.2011 19:11
jakby...drożdżówki ? :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak