Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pieczarki 6 średnie
cebula 1 mała
masło klarowane 1 łyżka
śmietana 30% 100 ml
mleko 2/3 szklanki
sól
mąka pszenna 1 łyżka
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane pieczarki siekamy na talarki. Masło rozpuszczamy i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę i pieczarki.
Krok 1 - Sos pieczarkowy foto
2
Gdy warzywa zmiękną, lekko je solimy, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietanę oraz mleko i ciągle mieszając smażymy 2-3 minuty.
Krok 2 - Sos pieczarkowy foto
3
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Sos pieczarkowy foto
4
Podajemy do mięs lub makaronów. Ja wykorzystałam do piersi z kurczaka.
Krok 4 - Sos pieczarkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna/Dzastus 08.07.2012 10:19
bardzo fajny.
Mariusz10 12.02.2012 17:58
pycha!
aacaac 09.02.2012 08:01
super
MAR3STA 15.12.2011 19:13
super!
pacpaw 13.12.2011 21:37
wygląda na gęsty - taki lubię
Mati13 13.12.2011 18:25
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak