Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki zapiekane z muszlami, pieczarkami i sosem śmietanowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron muszle 1 opakowanie
łopatka bez kości 60 dag
pieczarki 15 dag
pomidory pieczone 2 szt.
jajko 1 szt.
por (biała część) 1 szt.
cebula biała 1 szt.
czosnek 3 ząbki
mąka pszenna 4 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
gałka muszkatołowa Prymat do smaku
sól do smaku
masło do smażenia
olej rzepakowy do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki zapiekane z muszlami, pieczarkami i sosem śmietanowym

Kroki postępowania

1
Łopatkę oczyścić, umyć i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z cebulą, ząbkami czosnku i porem. Dodać jajo oraz bułkę tartą namoczoną w mleku. Przyprawić do smaku solą, przyprawą do mięsa mielonego oraz białym pieprzem. Wymieszać.
Krok 1 - Pulpeciki zapiekane z muszlami, pieczarkami i sosem śmietanowym foto
2
Z masy mięsnej formować małe kulki. Obtaczać w mące i kłaść na rozgrzany olej. Lekko podpiec, aby się nie rozpadały. Pulpeciki przełożyć do naczynia, w którym będą zapiekane (naczynie musi być dość duże).
Krok 2 - Pulpeciki zapiekane z muszlami, pieczarkami i sosem śmietanowym foto
3
Makaronowe muszle ugotować al dente w osolonej wodzie. Pieczarki podzielić na mniejsze części (mniejsze na połowę, większe na cztery) i przełożyć na patelnię. Posypać solą i czarnym mielonym pieprzem. Podsmażyć na łyżce masła.

Makaron i pieczarki ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 3 - Pulpeciki zapiekane z muszlami, pieczarkami i sosem śmietanowym foto
4
Śmietanę wymieszać ze 150 ml zimnej wody. Dodać soli, białego pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Tak przygotowanym sosem zalać pulpety z pieczarkami i makaronem. Po wierzchu rozłożyć rozgniecione pieczone pomidory.
Krok 4 - Pulpeciki zapiekane z muszlami, pieczarkami i sosem śmietanowym foto
5
Zapiekać 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Od czasu do czasu przemieszać zapiekane składniki przyprawiając na sam koniec chili pieprzem cayenne.
Krok 5 - Pulpeciki zapiekane z muszlami, pieczarkami i sosem śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 27.11.2012 20:01
od samego przeczytania nazwy przepisu cieknie ślinka, a gdy pozna się przepis krok po kroku apetyt rośnie bardziej
Beatris 25.01.2012 10:36
Bardzo lubi? zapiekane pulpeciki.
pawel6 20.12.2011 08:57
Apetyczne
Nina7 19.12.2011 09:51
Uwielbiam takie połączenia:)
Misiek1 17.12.2011 13:55
apetycznie wyglądają:)
zuzanna_z 16.12.2011 10:28
smaczne
aguus 16.12.2011 07:54
Obiad idealny:)
Katarzyna/kate1980 14.12.2011 21:53
super
stokrotka 13.12.2011 23:19
fajne
suzana 13.12.2011 23:12
super są
Mysiunia 13.12.2011 15:10
smaczne:)
ewasylwia 13.12.2011 11:51
pomysłowe
Anna146 13.12.2011 06:59
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak