Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hamantasze

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
drożdże świeże 14 gram
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
mleko letnie 1/2 szklanki
cukier 1/4 szklanki
masło 30 gram
sól 1 szczypta
marmolada truskawkowa 1 szklanka
mielone migdały 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Hamantasze

PONADTO:
żółtko - 1 szt.
mleko - 2 łyżki
cukier puder do posypania

Zacznij od przygotowania rozczynu. Drożdże włóż do miseczki i posyp łyżeczką cukru, jak zrobią się płynne dodaj łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Mąkę przesiej do sporej miski, dodaj gotowy rozczyn, pozostałe mleko, cukier, roztrzepane jajko i żółtko, szczyptę soli i roztopione i przestudzone masło. Całość bardzo dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Następnie wyrabiaj przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełóż je do miski wysmarowanej masłem, przykryj lnianą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lekko posypaną mąką i wyrabiaj jeszcze przez około 5 minut. Następnie rozwałkuj ciasto do grubości około ½ cm i wycinaj kółka. Pośrodku układaj łyżeczką farsz i zlepiaj w trójkąty, tak, aby nadzienie nie wydostawało się w trakcie pieczenia, ale jednocześnie nie było całkiem zakryte.

Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Ciastka posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 20 minut. Wystudzone ciastka możesz posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 02.12.2014 17:55
ciekawy przepis
ben-ka 12.11.2014 10:24
I dekoracyjne i pewnie bardzo smaczne.
Dorian 04.03.2014 18:59
pyszne ciasteczka
Wacław 14.11.2013 14:33
ciekawy przepis,fajna nazwa
Ada-Gaba 13.10.2013 10:37
fajny przepis i efekt końcowy
czekoladka_m 09.07.2013 12:15
pycha! I bardzo ciekawa nazwa...
anemon 01.05.2013 10:31
Bardzo Wam dziękuję i polecam.
IZABELA29 01.05.2013 09:46
pyszne ciasteczka
Grazyna0211 06.12.2012 11:02
świetne ciasteczka przyciągają uwagę swoim kształtem
barbara11561 15.11.2012 17:23
pysznie wyglądają:)
caralajna 09.10.2012 12:20
nazwa jest la mnie obca, ale ciasteczka wydają się znajome :)
anemon 08.09.2012 08:23
Ciastka w kształcie trójkąta dla jednych symbolizują kapelusz Hamana, doradcy króla Persji i wroga ludności żydowskiej, a dla innych jego uszy. Przygotowywane są z okazji święta Purim. Zrobiłam je na podstawie przepisu z książki „Cymes, czyli kuchnia żydowska” Katarzyny Pospieszyńskiej z drobnymi zmianami.
alaaa 07.09.2012 19:40
wyglądają pysznie,fajna nazwa
kuklik 26.08.2012 13:05
apetyczne
m1monika 19.07.2012 17:49
pyszne
misia53 01.05.2012 10:41
lubię drozdzowe , są pyszne a i nazwa ciekawa...
jeta72 13.04.2012 17:50
piękne
jozefinach 04.04.2012 19:17
Pyszności.
ankaryba 02.04.2012 23:16
śliczne
adam1f 07.02.2012 19:37
dobre
IZABELA29 16.01.2012 09:16
mają ładny kształt
noculos 12.01.2012 18:22
musze wyprobowaqc
caroline1983 29.12.2011 16:41
ciekawe ciasteczka
Ewelina38 27.12.2011 10:13
ależ apetycznie się prezentują :P)
Mariusz10 13.12.2011 16:19
świetna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak