Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche czekoladowe spiralki

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miękkie masło 180 gram
mąka pszenna 210 gram
mąka ziemniaczana 20 gram
cukier puder 80 gram
ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
kakao ciemne 1 łyżka
czekolada gorzka 24 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche czekoladowe spiralki

Kroki postępowania

1
Cukier puder i miękkie masło zmiksuj na krem. Obie mąki wymieszaj i dodawaj partiami do masy maślanej cały czas miksując. Podziel masę na dwie równe części. Do jednej dodaj dodatkową łyżkę mąki i dokładnie zmiksuj. Do drugiej masy dodaj łyżkę kakao oraz rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę, również zmiksuj. Z obu ciast zrób kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż na godzinę do lodówki.

Następnie każdą część rozwałkuj na prostokąt tak, aby mieć dwa jednakowe prostokąty. Delikatnie ułóż jeden prostokąt na drugim. A następnie oba ciasta zwiń w rulon jak roladę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 1 - Kruche czekoladowe spiralki foto
2
Roladę pokrój na 0,5 cm plasterki, ułóż zachowując odstępy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2 - Kruche czekoladowe spiralki foto
3
Piekarnik nagrzej do temperatury 170*C i piecz 11 minut.
Krok 3 - Kruche czekoladowe spiralki foto
4
Wyjęte z piekarnika pozostaw na blaszce do lekkiego przestygnięcia, a następnie przełóż na kratkę kuchenną.
Krok 4 - Kruche czekoladowe spiralki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.01.2014 20:04
wyglądają wspaniale :)
Wacław 05.01.2014 11:27
pyszne nie tylko do kawki !
misia53 21.06.2013 20:22
wspaniale wyglądają,smakowicie...
smakoszek 17.06.2013 21:20
przepysznie wyglądają
IZABELA29 23.04.2013 10:11
super wyglądają i pewnie smakują
barbara11561 07.01.2013 21:37
ślicznie wyglądają
anemon 27.11.2012 08:32
To tylko kwestia wprawy, jak robiłam je pierwszy raz to miałam problemy z rozwałkowaniem ciasta, a później z równym zwinięciem i pokrojeniem na plastry. Za drugim razem poszło znacznie lepiej i łatwiej.
alaaa 26.11.2012 20:23
śliczne i jak estetycznie zrobione
caralajna 24.11.2012 19:15
świetne te spiralki, mi takie ładne nie wychodzą :)
ben-ka 06.10.2012 08:52
muszę wreszcie je zrobić:)
kuklik 16.06.2012 21:05
rewelacja
IZABELA29 14.01.2012 17:13
świetny przepis
ben-ka 07.01.2012 09:42
śliczności!:)
SmacznaPyza 14.12.2011 20:31
bardzo ładnie się prezentują
Beatris 14.12.2011 12:47
Bardzo smakowicie wyglądają.
Misiabe 13.12.2011 23:24
robię podobne, są pyszne!
ewasylwia 13.12.2011 11:52
apetycznie wyglądają
Mysiunia 12.12.2011 20:40
pięknie wyglądają!
Lotar 12.12.2011 19:30
super :)
Joanna83 12.12.2011 19:21
Ale ładniutkie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak