Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyzy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 1500 g
jajko 1 sztuka
tłuszcz 50 g
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: pyzy

ziemniaki dokładnie umyć, połowę ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki, przepuścić przez maszynkę. Pozostałe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć sok. Sos z wyciśniętych ziemniaków pozostawić aż do wytrącenia się osadu. Zlać płyn z nad osadu, czyli mąki ziemniaczanej- dodać ją do ziemniaków. Ziemniaki surowe połączyć z gotowanymi. Do masy ziemniaczanej wbić jajo, osolić i zagnieść ciasto. Formować z ciasta gałki wielkości orzecha włoskiego, otaczać w mące i zrobić palcem zagłębienie. Pyzy wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 4 minuty. Po wyjęciu na łyżkę cedzakową, przelać wrzącą wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak