Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z nadzieniem z soczewicy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Nadzienie:
soczewica 2,5 torebki
sól
pieprz
ziemniaki 5
Ciasto:
mąka 2 szklanki
sól
jajko 1
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z nadzieniem z soczewicy

Do mąki dodać rozdrobnione nożem masło oraz wbić jedno całe jajko. Do tego dodać również szczyptę soli i wszystko razem bardzo dobrze wymieszać. Do tych składników dolać trochę gorącej wody i znowu wymieszać i dobrze ugnieść na ciasto. Ziemniaki obrać, dobrze umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Soczewicę z opakowanie ugotować, a następnie odcedzić. Ugotowaną soczewicę oraz ugotowane ziemniaki zmielić dobrze maszynką. Ugniecione ciasto dobrze rozwałkować a następnie wycinać z niego za pomocą szklanki koła. Do każdego koła dać po trochę nadzienie z ziemniaków i soczewicy, a następnie formować pierogi. Robić to bardzo dokładnie, żeby pierogi nie rozwaliły się podczas gotowania. Uformowane pierogi gotować w lekko posolonej wodzie i dodać do niej trochę oleju, aby pierogi nie zlepiły się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 10.03.2012 13:57
na pewno smaczne
pioge7 13.12.2011 12:54
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak