Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowy tort

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 12 łyżek
jajko 4
mąka ziemniaczana 6 łyżek
cukier 3/4 szklanki
cytryna 1/3
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
ser biały 15 dag
mleko kokosowe 1/4 szklanki
cukier puder 3 łyżki
śmietana 1 szklanka
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka
wiórka kokosowe 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy tort

CIASTO: Żółtka z połową ilości cukru ubić na masę, a następnie dodać do tego wymieszany proszek do pieczenia z mąką ziemniaczaną oraz mąką pszenną. 1/3 cytryny bardzo dobrze umyć, a następnie zetrzeć z niej skórkę i dodać do masy. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Białka i resztę cukru ubić na sztywną pianę i dodać do zrobionej wcześniej masy. Na tortownicę posmarowaną tłuszczem wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 35 minut. Upieczony placek podzielić na trzy części.
MASA: Ser biały bardzo dobrze zmiksować, najlepiej dwa razy i dodać do niego cukier puder , mleko kokosowe i kwasek cytrynowy. Całość jeszcze chwilę miksować. Żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach wody i dodać do masy. Śmietanę dobrze ubić,dodać do niej wiórka kokosowe i dodać do masy. Wszystko razem dobrze wymieszać. Upieczone spody przełożyć zrobioną masą. oraz posmarować nią boki tortu oraz wierzch. Z wierzchu tort kokosowy posypać jeszcze wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 22.06.2012 08:57
pyszności:)
gosia47-47 24.03.2012 08:04
mniam
Renataj 13.12.2011 00:01
Pycha
Kamila/kami007 12.12.2011 14:19
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak