Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszkowe ciasto

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 680 gram
mąka 1 szklanka
jajko 5
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
dżem morelowy
kremówka 1/2 szklanki
masło 1/2 kostki
sól
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowe ciasto

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem wanilinowy, szczyptą soli. Po chwili wbić do tego jedno żółtko i jedno całe jajko. Wszystko razem ugnieść na ciasto. Ugniecione ciasto odstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto dobrze rozwałkować , a później ułożyć w obłożonej papierem do pieczenia formie. Ciasto delikatnie nakłuć w kilku miejscach widelcem, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i piec przez około 15 minut. Upieczone ciasto lekko schłodzić, a następnie wysmarować je dżemem. Gruszki dobrze umyć, obrać i wykroić ze środka gniazda nasionek . Oczyszczone gruszki pokroić w nie zbyt grube plasterki. Na ciasto posmarowane dżemem poukładać pokrojone w plasterki gruszki. Kremówkę ubić z trzema jajkami oraz z resztą cukru. Gotową masą przykryć gruszki i piec ciasto przez około 20 minut w piecyku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Upieczony placek gruszkowy przyozdobić płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 22.03.2012 16:38
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak