Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

móżdżek po chińsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

móżdżek 1/2 kg
ocet 10 % 2 łyzki
woda 1 l
sól do smaku
wódka 1 łyżka
pieprz do smaku
imbir świeży trochę

Przepis i sposób przygotowania na: móżdżek po chińsku

Móżdżek moczyć w czystej zimnej wodzie 2 godz., zmieniając wodę co 30 min. Osączyć, zalać zakwaszoną wodą, moczyć dalszą godzinę. Ostrożnie usunąć błonkę z mózgu, odkroić białe zgrubienie, przełożyć do miski z zimną wodą, delikatnie wypłukać, osączyć, włożyć do żaroodpornej miski, odstawić na 30 minut, zalać wodą. Wymieszać składniki przypraw, polać móżdżek. Gotować na parze na dużym ogniu przez 15 min. Ostrożnie wyjąć miskę z móżdżkiem, pozostawić w sosie własnym do wystudzenia w temperaturze pokojowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 16.12.2011 20:26
móżdżek? mózg zwierzęcia? ojej, nie odważyłabym się :) chińczycy rzeczywiście jedzą wszystko..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak