Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 1/2 kg
mąka 2,5 szklanki
jajko 2 szt
woda 3/4 szkl
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Ziemniaki rozgniotłam ugniataczką. Wbiłam do nich jajka i mieszając dodawałam mąkę na zmianę z wodą gazowaną, dosoliłam do smaku. Masa musi być dość gęsta, tak, żeby dała się uformować w wałeczki.

Nabierałam po sporym kawałku masy i na dużej omączonej desce formowałam owalne wałeczki o średnicy 4-5 cm. Potem, prosto z deski, odcinałam 1, 5 centymetrowe plasterki i wrzucałam je prosto do garnka z wrzącą wodą. Gotowałam kilka minut od wypłynięcia – sprawdziłam przekrawając, czy są dobrze ugotowane. Odcedziłam.
Podałam z sosem koperkowym i zasmażaną kapustą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 14.10.2013 08:27
u nas w domu wszyscy uwielbiamy kopytka
pacpaw 27.11.2012 17:27
kopytka powinien każdy umieć robić. Ten przepis jest dobrym przykładem co trzeba uczynić, aby wyszło
sara1 24.06.2012 21:46
bardzo apetyczne i ten sos koperkowy...super
ben-ka 09.05.2012 09:57
kopytka to jest to co lubię:]
caroline1983 14.02.2012 15:19
też niedawno sobie zrobilam :)
aacaac 12.02.2012 11:35
fajne
1j1o1l1a1 12.12.2011 15:22
kopytka sa super...ja polewam tylko przysmażona cebulką:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak