Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GROCHÓWKA NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH P.G.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wędzone 4 sztuka
boczek wędzony 20 dag
marchew 1 sztuka
pietruszka korzeń 1 sztuka
seler kawałek
por kawałek
natka pietruszki
ziemniaki 2 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuka
groch 0,5 łuskany
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: GROCHÓWKA NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH P.G.

Żeberka wrzuciłam do garnka z wodą, mój miał ok 4 litrów.Zagotowałam. Marchew,pietruszkę i por pokroiłam w plasterki,dodałam do zupy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Seler wrzuciłam w kawałku. Gotowałam na małym ogniu. W międzyczasie boczek pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Dorzuciłam do zupy, przyprawiłam.Uwaga z dodawaniem soli, gdyż boczek dopiero ją \"puści\"Gotowałam wszystko ok 1 godziny, wrzuciłam groch i poszatkowaną natkę. Kiedy groch zaczął się rozgotowywać dodałam pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotowałam do miękkości.Zamiast nich lubię czasami wrzucić garść klusek np. świderek.Żeberka wyjęłam, obrałam,mięsko przełożyłam z powrotem do garnka. Na sam koniec roztarłam w rękach majeranek.Zupę zagotowałam i jadłam!!!

Jeśli lubicie gęstą zupę dodajcie więcej grochu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 20.12.2011 09:01
super
ronald88 20.12.2011 09:01
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak