Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

oko słonia

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jaja 6 sztuk
cukier puder 3 łyżki
mąka 5 łyżek
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 0.5 łyżki
Krem:
mleko 1 szklanka
mąka 3 łyżki
masło 1 kostka
cukier puder 4 łyżki
banan 3 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
ponadto :
banan 3 sztuki
polewa czekoladowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: oko słonia

Ciasto: Białka ubij z cukrem. Dodawaj po żółtku i łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Wylej ciasto na dużą blachę. Piecz 20 min. w temp. 180oC. Gorące, połóż na ściereczce i zwiń w rulon.
Krem: Mąkę wymieszaj z 1/3 szkl. mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej masę i ugotuj budyń. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem i z budyniem. Dodaj rozgniecione banany.
Zimne ciasto posmaruj kremem. Na brzegu połóż 2-3 banany, zwiń roladę. Polej polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak