Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 0.5 kg
mleko 1 szklanka
masło 1 kostka
rodzynki 10 dkg
cukier 2/3 szklanki
białko 2 sztuki
żółtko jajek 3 sztuki
drożdże 1 opakowanie
kruszonka
mąka 4 łyżki
masło 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec

Mleko podgrzej. Połącz z łyżką cukru i drożdżami. Odstaw. Masło podgrzej, ostudź. Białka ubij. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Dodaj wyrośnięte drożdże, mąkę i masło, wyrób. Dodaj pianę i rodzynki, delikatnie wymieszaj, odstaw.
Kruszonka: zimne masło, cukier i mąkę połącz. Gdy ciasto wyrośnie, włóż do natłuszczonej blachy. Posyp kruszonką. Piecz ok. 40 min. w temp. 180oC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 15.10.2012 21:51
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak