Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

słodki pszenny chlebek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dkg
mleko 1/4 szklanki
droższę 3 dkg
cukier 6 dkg
jaja 2 sztuki
margaryna 0,5 kostki
sól 0.5 łyżeczki
skóra z cytryny starta 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: słodki pszenny chlebek

Drożdże rozrób z pół łyżeczki cukru i letnim mlekiem. Mąkę przesiej, odsyp trzecią część do pozostałej dodaj resztę cukru, sól i drożdżowy zaczyn. Wbij jajka, wyrabiaj, stopniowo dodając odsypaną mąkę. Gdy ciasto będzie gładkie, dodaj pokrojoną na małe kawałki margarynę i skórkę cytrynową. Wyrób. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, kilkakrotnie uderz nim o stolnicę, uformuj wałek o średnicy 5 cm. Część wałka zwiń w kształt ślimaka, ułóż w formie. Resztę wałka zwijaj w ten sam sposób w coraz mniejsze ślimaczki, układaj jeden na drugim. Odstaw na pół godziny. Chlebek posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz ok. 45 min. w temp. 180oC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak