Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy zapiekane z serem i z szczypiorkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
drożdże 2.5 dkg
mleko 1 szklanka
masło miękkie 11 dkg
jaja 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
ser żółty 25 dkg
szczypiorek usiekany 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy zapiekane z serem i z szczypiorkiem

Drożdże pokrusz, zalej mlekiem, dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszaj, odstaw na ok. 10 min. Do misy przesiej resztę mąki, dodaj sól, jajka, masło oraz wyrośnięte drożdże. Dokładnie wymieszaj mikserem. Jeśli nie masz miksera, zagnieć. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Z ciasta uformuj podłużne paluchy. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp każdy paluch, wierzch oprósz posiekanym szczypiorkiem. Paluchy włóż do rozgrzanego do temp. 180oC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak