Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane smażone leszcze

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

leszcze duże 3 szt
olej 1 szkl.
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól, pieprz
ocet 10 % 1 szkl.
woda 6 szkl.
cebule duże 1,5 szt.
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
ziele angielskie 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane smażone leszcze

Kroki postępowania

1
Oczyszczone duże leszcze wcześniej zamroziłam, po wyjęciu zostawiłam je na sicie aż odtają, osuszyłam je ręcznikiem papierowym, przekroiłam na pół i ułożyłam na desce. Leszcze doprawiamy solą i pieprzem wg uznania,
Krok 1 - Marynowane smażone leszcze foto
2
następnie panierujemy w bułce tartej,
Krok 2 - Marynowane smażone leszcze foto
3
smażymy je na rumiano z obu stron na głębokim oleju,
Krok 3 - Marynowane smażone leszcze foto
4
ryby układamy w szklanym wysokim naczyniu lub w dużym słoju.
Krok 4 - Marynowane smażone leszcze foto
5
Przygotowujemy marynatę w proporcji 1 szklanka octu 10%, 6 szklanek wody i wlewamy do garnka, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę, doprawiamy 1 łyżeczką soli i 2 łyżeczkami cukru, dodajemy 5 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe i zagotowujemy mieszankę, gotujemy jeszcze około 2 minuty. Ciepłą marynatą zalewamy ułożone w szklanym naczyniu płocie wraz z cebulą. liśćmi laurowymi i zielem, przykrywamy szklaną pokrywką, niech tak stoją do ostygnięcia. Można je przechowywać w lodówce jak i w jakimś chłodnym miejscu.
Krok 5 - Marynowane smażone leszcze foto
6
Po 2-3 dniach można je już jeść.
Krok 6 - Marynowane smażone leszcze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 11.12.2011 21:11
każdą rybkę lubię!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak