Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy kopiec kreta

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser mielony 0.5 kg
śmietana 30% 500 ml
cukier puder 3/4 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
woda 1/4 szklanki
czekolada mleczna 1/4
czekolada gorzka 1/4

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy kopiec kreta

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
7 jajek,
1 szklanka mąki pszenne,
1 szklanka cukru,
2 łyżki kakao,
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia. Do dużej miski wbijamy białka, a żółtka osobno do szklanki. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i stopniowo żółtka – miksujemy na wolnych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem i kakaem, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Niezbyt dużą tortownicę smarujemy od dołu tłuszczem i wylewamy ciasto biszkoptowe – pieczemy 30 minut w temp. 180*.
Krok 1 - Domowy kopiec kreta foto
2
Ser miksujemy z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę. W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i ją lekko studzimy. Do zmiksowanego sera dodajemy ubitą smietanę, lekko miksujemy i następnie wolnym strumieniem wlewamy przygotowaną żelatynę (cały czas miksujemy).
Krok 2 - Domowy kopiec kreta foto
3
Na sam koniec dodajemy wiórki czekoladowe i delikatnie mieszamy łyżką. (Ja wiórki robiłam za pomocą obieraczki do warzyw – są grubsze i ładniej wygladają niż ucierane na tarce).
Krok 3 - Domowy kopiec kreta foto
4
W biszkopcie wykrawamy koło o promieniu ok 2-3cm mniejszym niż promień całego biszkoptu (tak jak na 2 zdjęciu), na głębokość ok. 1/2 wysokości całego biszkoptu.
Krok 4 - Domowy kopiec kreta foto
5
W wykrojonym wgłębieniu układamy ściśle obok siebie obrane banany, a następnie nakładamy masę serową z startą czekoladą.
Krok 5 - Domowy kopiec kreta foto
6
Nakładamy ją partiami i dokładnie dociskamy między bananami, a następnie tworzymy z reszty masy kopiec. Wykrojony wcześniej biszkopt rozrywamy na mniejsze kawałki i ‘doklejamy’ do masy serowej.
Krok 6 - Domowy kopiec kreta foto
7
Staramy się to robić szybko, nim masa całkiem stężeje. Gotowy kopiec odkładamy w chłodne miejsce na 2 godziny i możemy kroić.
Krok 7 - Domowy kopiec kreta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 10.11.2012 14:07
pyszny taki kopczyk :)
stokrotka 11.12.2011 14:09
super
suzana 11.12.2011 13:02
super
Lotar 11.12.2011 12:55
Robię podobny, tylko bez żelatyny i z samą gorzką czekoladą i jest pyszny :)
ewasylwia 11.12.2011 11:39
apetyczne ciacho
Ewa6274879 11.12.2011 11:27
Mmmm rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak