Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 200 g
marchewki startej na drobno 300 g
cukier 125 g
jajko 4 szt
mąka 350 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
cynamon 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe

Marchewkę osączyć na sicie. Jeśli jest bardzo soczysta lekko odcisnąć nadmiar soku.
Margarynę rozpuść w rondelku i przestudź. Jajka z cukrem utrzeć za pomocą miksera na puch. Wsypać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą, solą,cynamonem. Wszystko połączyć. Ciągle mieszając dodać startą marchewkę i resztę mąki.Na koniec wlać ostudzoną margarynę i delikatnie wymieszać łyżką.Blaszkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy i piec około 45 minut w 180st.C. Po upieczeniu zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 30.01.2013 19:31
pyszne ciasto
MAR3STA 30.01.2013 19:31
pyszne ciasto
Andysz 14.06.2012 20:41
rewelacja;)
ZEWA 14.02.2012 19:14
ja dodaję jeszcze kakao

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak