Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik cynamonowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 20 dag
jajko 3 szt
cukier 1,5 szkl
miód płynny 170 dag
woda 2 łyżki
śmietana kwaśna 1 szkl
kakao 1 łyżka
cynamon 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik cynamonowy

Miękką margarynę ucieramy wraz z cukrem na puch. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas miksując, a następnie miód, wodę, śmietanę, mąkę, sodę, cynamon, kakao oraz przyprawę do piernika. Całość miksujemy do momentu, aż powstanie gładka masa. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy z ciastem. Gotowe ciasto piernikowe wykładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki keksówki. Pieczemy 60-80 minut w temp. 170*C. Po upieczeniu i wystudzeniu piernik posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona56 21.04.2012 23:36
uwielbiam piernik
maciek7 02.01.2012 19:41
super
madi356 13.12.2011 21:53
przypadkowo pominęłam w składnikach 3 szklanki mąki. Za pomyłkę przepraszam.
ronald88 11.12.2011 10:11
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak