Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie piersi z żurawiną

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kacza pierś 2 duże
ocet winny 4 łyżki
oliwa 2 łyżki
miód 1 czubata łyżka
żurawina 4 łyżki kandyzowana
śmietana 30% 100 ml
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie piersi z żurawiną

Kroki postępowania

1
Miód mieszamy z oliwą i octem winnym, doprawiamy solą i pieprzem. Kacze piersi (bez skóry) zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Krok 1 - Słodkie piersi z żurawiną foto
2
Po upływie tego czasu wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy marynatą,
Krok 2 - Słodkie piersi z żurawiną foto
3
posypujemy kandyzowaną żurawiną i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 160 stopni, a następnie przez kolejne 40 minut w temperaturze 190-200 stopni (jeśli piersi są mniejsze, czas pieczenia należy zmodyfikować). W trakcie pieczenia piersi obracamy kilka razy na drugą stronę.
Krok 3 - Słodkie piersi z żurawiną foto
4
Upieczone piersi wyciągamy z piekarnika, aby \"odpoczęły\" i do sosu wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy, aby sos był gęściejszy, możemy do śmietany dodać łyżkę mąki. Naczynie z sosem wkładamy na 5 minut do gorącego piekarnika, aby lekko odparował.
Krok 4 - Słodkie piersi z żurawiną foto
5
Piersi kroimy w około 1-1,5 cm kawałki, sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i polewamy pokrojone piersi.
Krok 5 - Słodkie piersi z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 28.12.2012 12:37
A gdybyś chciała wiedzieć ile razy należy wypłukać ryż do sushi przed jego ugotowaniem, to zajrzyj sobie do najnowszego numeru Polska Gotuje. Znajdziesz ciekawy wywiad z Wilsonem Changiem, w którym zwierza się on, że najbardziej lubi ryż DWUKROTNIE PŁUKANY. Gdy zamieściłam przepis, w którym opisałam, że ryż płukę dwa razy wyzwałaś mnie od ludzi niemyślących, nieuczących się, z małą główką, itd., bo przecież te mądre książki, które czytasz, każą ryż płukać do uzyskania przezroczystej wody. Jak jednak widać wiek nie zawsze musi iść w parze z doświadczeniem, a przekonanie kogoś o tym, że jest mądry i pozjadał wszelkie rozumy, z rzeczywistą inteligencją. Pozdrawiam alfę i omegę :D
BernadettaP 28.12.2012 12:36
Pyzo, a próbowałaś ich ? Jestem pewna, że nie ! Piszesz bez sensu i jakiegokolwiek uzasadnienia. W zwyczaju masz oczernianie innych osób i ich przepisów, a prawda jest taka, że bardzo często się mylisz. Najwyraźniej kilku znanych kucharzy w tym kraju nie zna się na gotowaniu, w przeciwieństwie do Ciebie, bo nagrodzili ten właśnie przepis nagrodą główną w dwóch konkursach kulinarnych. Co więcej te piersi bardzo smakowały wszystkim gościom na weselu mojej znajomej i co chwilę ktoś dopytywał o mój przepis. Możesz sobie jednak pisać co ci się podoba, bo mam to w nosie. Jak już ci kiedyś powiedziałam, nie jesteś dla mnie autorytetem w żadnej dziedzinie, a tylko przykładem wrednej osóbki, a raczej tzw. społecznościowego zera.
SmacznaPyza 27.12.2012 18:29
świetny sposób - na zmarnowanie piersi kaczych....
Beatris 11.04.2012 13:32
Bardzo apetyczna potrawa.
PaniMISIOWA 26.12.2011 20:45
ale super wygląda!
BernadettaP 11.12.2011 11:57
Ja dosyć często ze śmietaną szaleję :)
pacpaw 11.12.2011 11:04
rzadko robię sosy na bazie śmietany a Ty widzę wręcz przeciwnie :o)
Jarlin 10.12.2011 22:47
Rewelacyjny przepis !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak