Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy bulion warzywny

4.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na domowy bulion warzywny, wersja wegetariańska. Jego smak pochodzi z gotowanych warzyw, przypraw, ziół i grzybów.

Składniki:

porcja rosołowa 1 szt
marchewka 3 szt
seler korzeniowy średniej wielkości 1/4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 1 szt
olej rzepakowy 1 łyżka
woda 1 (źródlana)
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 szczypta
cebula 1 szt
sól 1 szczypta
Przyprawa do rosołu Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy bulion warzywny

Smażenie lub pieczenie warzyw przed gotowaniem pomaga wydobyć z nich jeszcze więcej smaku. Bulion warzywny zyskuje jeśli dodamy do niego pęczek świeżych ziół oraz 2-3 grzybki suszone.

Marchewkę i pietruszkę obieramy. W garnku rozgrzewamy olej i wkładamy umyte i obrane warzywa. Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem aż zrobią się czarne bąble. Warzywa smażymy około 5 minut i obracamy. Dodajemy cebulę i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach. Doprawiamy solą do smaku. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu minimum 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 26.12.2011 10:40
dziękuję
fictor123 25.12.2011 01:10
super
fictor123 25.12.2011 01:10
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak