Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarte tatin

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 0,30 kg
cukier brązowy 0,08 kg
winiak 0,10 l
lody waniliowe 0,20 kg
jajko 1 szt
masło 0,04 kg
jabłko 0,60 kg

Przepis i sposób przygotowania na: tarte tatin

Obrane,pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na grube cząstki. N patelni w której będziemy piec tarte przygotowujemy karmel z brązowego cukru i połowy alkoholu. Do karmelu dokładamy jabłka i karmelizujemy je na gorącej patelni dodając masło. Dodajemy resztę alkoholu i flambirujemy. Ciasto francuskie wałkujemy tak aby jego powichrzenia przykryła szczelnie patelnię z jabłkami. Patelnie z jabłkami zestawiamy z palnika i studzimy jabłka. Wystudzone jabłka nakrywamy ciastem które smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy patelnię do piekarnika na 2 minuty na 160*C następnie na 20-25 minut na 190*C. Po upieczeniu wykładamy na talerz do góry dnem tak aby jabłka znalazły się na wierzchu. Posypujemy pudrem i dodajemy lody waniliowe. Dekorujemy świeża miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 10.12.2011 20:18
o! co za ciekawy sposób przyrządzenia.. o tym jakie to musi być smaczne nie muszę wspominać.. i jeszcze nowe dla mnie słówko \"flambirujemy\".. człowiek uczy się każdego dnia ;) dziękuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak