Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki w maśle czosnkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krewetki 40 sztuk
szalotka 0,40 kg
czosnek 0,20 kg
masło klarowane 0,20 kg
winiak 0,10 l
natka pietruszk 0,05 kg
sól
pieprz
papryka 0,20 (pieczona)
Ajwar 0,20 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki w maśle czosnkowym

czosnek kroimy w plastry szalotkę w paski,obrane(czyli odrywamy główkę krewetki jednym ruchem zdejmujemy skorupkę,nacinamy wzdłuż zew krawędzi gdy widzimy czarną żyłkę wyciągamy ją) odmrożone krewetki myjemy w letniej wodzie.Rozgrzewamy masło na patelni i dokładamy pokrojony czosnek i cebule smażymy az się przyrumieni smażymy dolewamy winiak i podpalamy czyli flambirujemy alkohol odparuje a smak winiaku pozostanie. Po tym procesie dodajemy pokrojona natkę pietruszki.Doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 16.12.2011 07:50
mniam
agnieszka214 16.12.2011 07:50
mniam
Emilia22 10.12.2011 17:14
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak