Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kura po kaszubsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kura 1 szt
włoszczyzna porcja
cebula szt
sól do smaku
mąka 2 łyżki
masło 3/4 kostki
cukier łyżka
sok z cytryny łyżka
śmietana 1/2 szkl
żółtko jajek 4 szt
ryż 2 szkl
mleko 1/2 szkl
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: kura po kaszubsku

Dużą kurę oskubaną, wyczyszczoną i umytą zalać gorącą wodą i dodać pokrajaną porcję włoszczyzny bez kapusty oraz przypieczoną na blasze cebulę w plastrach. Po ugotowaniu kurę podzielić na porcje. Przyrządzić sos. Masło stopić w rondlu, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją przecedzonym rosołem z kury (ok. 2 szklanek), dodać sok cytrynowy, cukier oraz śmietanę. Rondel postawić na małym ogniu i gotować - mieszając- przez kilka minut, po czym dodać żółtka zmieszane z łyżką zimnej wody, odstawić z ognia, wymieszać, lekko osolić. Ugotować ryż na sypko. Do dużej ilości zimnej wody wsypać umyty ryż, doprowadzić do wrzenia i zaraz wylać na sito, przelewając zimną wodą. Ryż przesypać do rondla, zalać wrzącym mlekiem, osolić i włożyć masło. Postawić na bardzo małym ogniu, czekając, aż płyn wsiąknie (ok. 20 min). Potem zdjąć z ognia i owinąć kocem do czasu podania na stół. Na dużym półmisku ułożyć pośrodku porcje kury, a naokoło - wieniec z ryżu. Kurę polać częścią sosu. Ryż udekorować sparzonymi rodzynkami lub wymoczonymi i drobno posiekanymi suszonymi śliwkami oraz najdrobniejszymi owocami agrestu z kompotu. Resztę sosu podać w sosjerce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak