Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek Babci Tereni

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
jajko 4
mleko 125 ml
cukier 375 g
kakao 4 łyżki
rum 1,5 kieliszka
proszek do pieczenia 2 łyżki
aromat rumowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek Babci Tereni

1. Do rądelka wrzucamy masło, cukier, mleko oraz kakao i gotując na małym ogniu i mieszamy do momentu aż wszystkie składniki się połączą i uzyskamy jednolitą masę.

2. Następnie przelewamy masę do dużej miski. Ja zazwyczaj zostawiam sobie około 2/3 szklanki tej masy i na końcu wykorzystuje do polania upieczonego murzynka. Polewę można zrobić też oddzielnie.
Do naszej masy stopniowo dodajemy jajka, mąkę, zapach rumowy, alkohol i proszek do pieczenia. Po każdym dodanym składniku dokładnie mieszamy masę, żeby jej konsystencja była jednolita.

3. Do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika wstawiamy ciasto i pieczemy przez 45 min co jakiś czas sprawdzając czy ciasto nam się nie przypala.

4. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i czekamy aż przestygnie. Na koniec polewamy ciasto polewą, którą sobie zostawiliśmy na początku.

Murzynka można podawać samego bądź z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 18.08.2010 00:02
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak