Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
kasza manna 1 szklanka
jabłka 1 kg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 sztuka
margaryna do pieczenia 1/2 kostka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cynamon 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Przygotować ciasto: mąka, proszek do pieczenia, kaszka manna, cukier i cukier wanilinowy. Gładko ugniecione ciasto dzielimy na 3 równe części (2 z nich włozyc do lodówki). Wysmarować blachę margaryną, potrzepać bułką tartą i 1 część ciasta wyłożyć na dnie. Starte na tarce jabłka wyłożyć na blachę i potrzepać cukrem wanilinowym i cynamonem. 2-gą część ciasta zetrzeć na grubej trace trzymając nad blachą. Ułożyc kolejną warstwę jabłek i kolejną warstwę startego ciasta. Na samą górę (na tym samym tarku) ścieramy margarynę. Piec ok godziny, aż ciasto się zarumieni. Potrzepać cukrem pudrem lub przygotować lukier mleczny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 11.12.2011 10:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak