Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanka
żółtko jajek 4 sztuka
śmietana 12% 2 łyżka
cukier puder 2 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
cukier wanilinowy 1 sztuka
olej do smażenia 0,5 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Zagniatamy ciasto: mąka, żółtka, śmietana, cukier puder i sok cytrynowy (w zamian można dodać łyzke octu). Odstawiamy na ok. 2 godz. Cienko rozwałkowane ciasto, kroiny na paski 10x3cm i przecinamy środek. Przewlekamy jeden środek. Delikatnie wkładamy na rozgrzany olej. Gdy sie zarumienią, przewracamy na drugą stronę. Koniecznie wyłożyć na ręcznik papirowy do obcieknięcia. Wymieszać cukier wanilinowy z cukrem pudre. Potrzepać wg. uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 03.02.2016 18:04
super bąble :)
Megi 12.02.2015 08:05
uwielbiam, szczególnie w tłusty czwartek:)
Katarzyna56 23.05.2012 15:00
Uwielbiam!
Kas2 24.02.2012 17:31
świetny przepis. zamiast soku z cytryny dałam ocet. dzięki dodatku cukru pudru do ciasta już same w sobie są lekko słodkie i nie trzeba ich później mocno obsypywać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak