Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z sosem z pieczarek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 10 dkg
jajko 1 sztuka
ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 5 dkg
sól do smaku
sos
pieczarki 20 dkg
smietana 18% 0.5 szklanki
mąka pszenna 3 dkg
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z sosem z pieczarek

Ziemniaki ugotuj, ostudź, zmiel. Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli, zagnieć. Z ciasta formuj kulki, posypując mąką pszenną. Każdą spłaszcz, w środku zrób dziurkę. Włóż do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłynął, gotuj 4 min. Wyjmij łyżką cedzakową.
Oczyszczone pieczarki pokrój na plasterki. Cebulę pokrój. Razem z pieczarkami zalej szklanką wody. Duś pod przykryciem do miękkości. Posyp mąką, szczyptą soli i pieprzu, zagotuj. Połącz ze śmietaną, przypraw. Gorące kluski podawaj polane sosem pieczarkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 10.12.2011 09:37
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak