Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bliny drożdżowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
mleko 3 szkl
cukier szczypta
jaja 5 szt
tłuszcz 1 łyżka
drożdże 5 dag
śmietana 1/2 szkl
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: bliny drożdżowe

Część mąki rozczynić z drożdżami na mleku i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Dodać rozmieszane jaja, łyżkę tłuszczu, trochę cukru, posolić, wsypać resztę mąki i dokładnie wyrobić; ciasto to powinno być znacznie gęstsze od naleśnikowego. Gdy ciasto wyrośnie smażyć bliny na rozgrzanym tłuszczu. Podawać ze śmietaną, posypane siekanymi jajami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 07.01.2012 18:19
czy tak ciężko odpowiedzieć na zadane pytanie? a może nie znasz odpowiedzi?
SmacznaPyza 09.12.2011 17:47
jaki tłuszcz do ciasta a jaki do smażenia?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak