Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka duszona wg Joli

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka 60 dag
oliwa 3 łyżki
majeranek 1 łyżeczka
marynata czosnkowa 1/2 łyżeczki
papryka 1/2 łyżeczki
chilli 1 szczypta
sól do smaku
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka duszona wg Joli

Kroki postępowania

1
Trzy kawałki łopatki przekładamy do miski i marynujemy marynatą przygotowaną z oliwy z oliwek, soli, majeranku, marynaty czosnkowej, chilli i papryki, mieszamy, wkładamy na noc do lodówki.Na drugi dzień posypujemy rozkruszona mini kostką- cebulka i obsmażamy mięso z obu stron na rumiano, szpikulcem przebijamy mięso w kilku miejscach,
Krok 1 - Łopatka duszona wg Joli foto
2
podlewamy wrzącą wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie łopatkę odwracamy, uzupełniamy odparowana wodę i dusimy jeszcze 20 minut,
Krok 2 - Łopatka duszona wg Joli foto
3
doskonałe mięso na na zimno, np. na ciepło z kaszą i z sosem (można wykorzystać płyny pozostałe z duszenia, dodać zasmażkę lub skrobię aby zagęścić sos).
Krok 3 - Łopatka duszona wg Joli foto
4
lub można łopatkę pokroić w plastry i ułożyć na półmisku
Krok 4 - Łopatka duszona wg Joli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Nina7 09.12.2011 13:07
Chętnie bym się wprosiła na taki obiad:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak