Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z mięsa wieprzowego z szynką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczeń wieprzowa 1 kg
szynka gotowana 15 dag
marchewka 2 szt
kukurydza marynowana 1 puszka
cebula 1 szt
jajko 1 szt
masło 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
mleko 1/2 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku
kajzerka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z mięsa wieprzowego z szynką

Mięso umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż tak aby powstał płat. Następnie mięso zbić tłuczkiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godz. Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć. Posiekana cebulę zeszklić na 1 łyżce masła. Bułkę z jajkiem zmiksować, dodać osączoną z zalewy kukurydzę, usmażoną cebulę, pokrojoną w kosteczkę szynkę, przyprawić do smaku, wymieszać. Farsz wyłożyć na mięso, rozsmarować. Z jednej strony ułożyć obrane całe marchewki. Mięso zwinąć w roladę, obwiązać bawełnianą nitką. Ułożyć w brytfannie, skropić oliwą, włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut w temp 220stopni. Gdy mięso się zrumieni, obniżyć temp do 180 stopni i piec około 50 minut polewając od czasu do csasu wodą. Podawać na zimno lub gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 11.12.2012 09:54
ciekawa propozycja
Natalia/tubisiek 03.11.2012 20:08
pyszna!!
SyMiki 13.12.2011 22:12
super
kasiazur 09.12.2011 11:13
super
Iwona51
Iwona51 09.12.2011 10:12
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak