Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŻUREK P.G.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
skwarki 1 łyżka
czosnek 1-2 ząbek
ziemniak 3-4 sztuka
Majeranek suszony Prymat do smaku
pieprz do smaku
żur domowy
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 4-5 sztuka
kiełbasa śląska 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: ŻUREK P.G.

Do wody w garnku wrzucić ziele angielskie,liście laurowe i skwarki, gotować na małym ogniu.Czosnek pokroić w plasterki, dorzucić.

Kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć.Cebulkę poszatkować i dorzucić do kiełbasy, zeszklić. Wszystko to wrzucić do gotującej się wody ( razem z tłuszczem ). Gotować wszystko ok pół godziny.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę wrzucić do zupy.Gotować do miękkości.

Żur dobrze wstrząsnąć lub zamieszać (ja miałam prawdziwy domowy żurek) dolać do zupy wedle uznania.Ja dałam dość sporo bo miałam ochotę na kwaśną zupę. Wsypać majeranek.

Doprawić do smaku, gotować jeszcze 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 17.12.2011 10:16
jak u mamy
iziona 09.12.2011 08:11
Przypomniałaś mi jak dawno nie robiłam żurku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak