Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona golonka

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

golonka wieprzowa 1,30 kg
czosnek 5 ząbki
sól 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona golonka

Kroki postępowania

1
Golonkę wieprzową dokładnie myjemy.Zalewamy ją letnią wodą,tak by była przykryta.
Krok 1 - Pieczona golonka foto
2
Dodajemy do golonki ziele angielskie,liście laurowe,pieprz w ziarenkach i 4 łyżki soli.Ząbki czosnku obieramy i dodajemy do zalewy.Odstawiamy golonkę do lodówki na 2 dni.Po dwóch dniach płuczemy golonkę i gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie około 2,5 godziny.Gdy ostygnie nacinamy skórę.
Krok 2 - Pieczona golonka foto
3
Golonkę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny.Można jeśli ktoś lubi posypać golonkę papryką słodką w proszku.
Krok 3 - Pieczona golonka foto
4
Golonkę podajemy z musztardą i ulubionymi gotowanymi warzywami.Smacznego!
Krok 4 - Pieczona golonka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jogobella23 29.02.2012 21:41
supwer
halina17 04.01.2012 19:45
pyszna golonka
joanna77 29.12.2011 22:12
pyszności
romanrafal
romanrafal 29.12.2011 04:46
cudeńko,rewelacja
PaniMISIOWA 23.12.2011 14:37
swojskie klimaty!
RenataZ-et 12.12.2011 23:30
ojj, zjadłabym taką... :))
halina17 10.12.2011 21:26
smaczna
ziutula
ziutula 10.12.2011 16:53
i dla mnie dobre piwko do tej goloneczki...
SmacznaPyza 09.12.2011 17:52
dawno nie robiłam....
Iwona45 09.12.2011 09:13
pychota;]
Joanna83 09.12.2011 04:49
Tak też myślałam :)
Małgosia6 08.12.2011 19:51
dla męża;]
Joanna83 08.12.2011 19:38
Małgosiu,dla kogo przygotowałaś tak pięknie wyglądającą goloneczkę? :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak