Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane z tartych ziemniaków

5.0
(116)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
sól
jajko 1
mąka pszenna ok.1 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z tartych ziemniaków

Kroki postępowania

1
Obrane i umyte ziemniaki ścieram na tarce na otworach \"po gwoździach\". Odlewam kilka łyżek soku, który zebrał się z ziemniaków.
Krok 1 - Kluski ziemniaczane z tartych ziemniaków foto
2
Dodaję pół łyżeczki soli, jajko i stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Mąki należy dodać tyle, by ciasto było gęste i dały się z niego formować kluski.
Krok 2 - Kluski ziemniaczane z tartych ziemniaków foto
3
Trzymają miskę z ciastem w jednej ręce tuż nad gotującą się osoloną wodą \"odrywam\" łyżką pojedyncze kluski i wrzucam do wody. Jeśli kluseczki zaczynają się przyklejać do łyżki, to zanurzam ją w garnku z wrzątkiem.
Gotuję je do czasu wypłnięcia na powierzchnię + 3minuty.
Krok 3 - Kluski ziemniaczane z tartych ziemniaków foto
4
Ugotowane przecedzam na sicie, lekko przepłukuję zimną wodą podaję z dodatkiem masła, smalcu ze skwarkami, bądź innymi dodatkami, np białym serem. Świetnie smakują odsmażone następnego dnia na oleju lub smalcu.
Krok 4 - Kluski ziemniaczane z tartych ziemniaków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jarek 24.12.2023 15:56
Zawsze robię na Święta do zupy grzybowej
Sławuś 06.10.2023 22:17
Czyli tak jakbym wypił luksusową mieszaną ziemniaki i zboże.....
Habibi 15.01.2014 10:46
u mnie nazywało się je kluskami szarymi albo fusatymi ;) pewnie od charakterystycznej struktury po ugotowaniu :) mają takie jakby wąsiki z tartych surowych ziemniaków... uwielbiam :)
Kasia36 02.06.2013 22:04
Nie jadłam takich klusek, ale pewnie są pyszne
IZABELA29 05.05.2013 08:55
takie proste a smaczne
SmacznaPyza 27.12.2012 18:44
Babcia często robiła szare kluski
pacpaw 26.11.2012 22:42
moc takich dań tkwi w prostocie.
Andysz 03.05.2012 12:24
rewelacja;D
Joanna83 08.12.2011 19:26
Takie kluseczki robię z podsmażonym boczkiem i cebulką.Do tego suróweczka i już jest obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak