Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ziemniaczana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

niedużych młodych ziemniaków 10
cebule 2
smietana 18%

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ziemniaczana

W pierwszej kolejności drobno kroimy boczek i lekko podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę (nie trzeba przesadzać. Wystarczy że zmięknie. Nie solić). Po obsmażeniu pozostawiamy do wystygnięcia. Przystępujemy do krojenia ostudzonych ziemniaków w kostkę (wedle uznania ale raczej nie za grubo). Ziemniaki umieszczamy w misce i dodajemy do nich usmażoną cebulę. Delikatnie mieszamy cebulę i ziemniaki (tak, żeby ziemniaczana kostka się nie naruszyła). Do całości dodajemy pokrojone ogórki. Następnie dodajemy połowę śmietany i majonez i przyprawiamy ostrożnie (ogórki są słone, majonez też). Całość będzie można finalnie doprawić na końcu. Wszystko dokładnie mieszamy i obserwujemy konsystencję. Uzupełniamy śmietaną wedle uznania. Pozostawiamy do wystudzenia. Podajemy przynajmniej po godzinie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak