Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa karmelowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 2 szklanki
cukier 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
żółtko jajek 4
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Masa karmelowa

Żółtka wraz z cukrem pudrem ubijamy razem, a później dodajemy do tego śmietanę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Cukier z kilkoma łyżeczkami wody gotujemy na małym ogniu do czasu, aż powstanie syrop. Powstały syrop dodajemy ostrożnie do śmietany i całość ubijamy dokładnie. Do tego dodajemy również rozpuszczoną żelatynę. Wszystko mieszamy razem.
Masę podajemy jako polewę do deserów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 01.05.2012 20:46
nie robiłam nigdy, ciekawa
owocówka 01.04.2012 09:30
super
gosia47-47 09.12.2011 08:22
lubię taką :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak