Flamenkuchen (alzacka wariacja na temat pizzy)

Flamenkuchen (alzacka wariacja na temat pizzy)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    21 g
  • mąka

    600 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • cebula

    400 g
  • boczek

    300 g
  • śmietana kwaśna

    250 g
  • creme fraiche

    150 g
  • olej

    6 łyżka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

skruszyć drożdze w małej miseczce, dodać łyżeczkę cukru i mieszać do momentu aż drożdże zaczną robić się płynne. w dużej misce wymieszać mąkę, pół łyżeczki soli, olej, 300 ml ciepłej wody (ale nie gorącej!) i mieszaninę cukru z drożdżami. hakiem miksera wyrobić ciasto tylko do momentu połączenia się składników. skończyć wyrabianie ręką (można też wszystko wyrobić ręką), uformować kulę z gładkiego już ciasta. ciasto umieszczone w misce przykryć wilgotną ściereczką i umieścić na 45 minut w ciepłym miejscu bez przeciągów.
kwaśną śmietankę i creme fraiche połączyć w miseczce, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. rozgrzać piekarnik do 225 stopni, wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. ciasto podzielić na cztery porcje i każdą rozwałkować na grubość 2-3 mm. ciasto nie musi być okrągłe, tradycyjne flamenkuchen jest raczej podłużne. zostawić ciasto na 20 minut (te porcje, które wylądują w piekarniku nieco później należy przykryć). cebulę pokroić w cienkie półplasterki, a boczek w drobną kosteczkę. zamiast boczku można użyć chudej wędzonej szynki.
na cieście rozprowadzić 1/4 mieszaniny śmietany i creme fraiche, równomiernie rozłożyć 1/4 cebuli i 1/4 boczku.
piec przez 8-10 minut na najniższej półce w piekarniku. pokroić na cztery części i natychmiast podawać.
wszystkie czynności powtórzyć z trzema pozostałymi częściami ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

stokrotka

15.09.2010 17:57
dość trudne

patelka

16.08.2010 11:00
ambitne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat