Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1 szklanka
jajko 4
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól 1/3 łyżeczki
masło 80 dag
mąka 170 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie

Wodę solimy i gotujemy, a później dodajemy do niej mąkę oraz masło. Wszystko razem starannie mieszamy. Całość gotujemy chwilę. Jajka ucieramy i dodajemy do nich proszek do pieczenia dalej ucierają. Całość mieszamy. Do osobnego garnuszka wlewamy wodę i lekko ją solimy, a później nakładamy do niej łyżeczką ptysie. Ptysie gotujmemy w tej wodzie, a później wyciągamy i dajemy jako dodatek do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 10.12.2011 20:24
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak